poniedziałek, 23 września 2013

Imprezowa przekąska: ślimaczki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta, efektowna i szybka w wykonaniu przekąska na imprezę. Uwielbiam tego typu rzeczy, bo wszystko mogę sobie przygotować wcześniej, a podczas przyjęcia nie sterczeć w kuchni. W tym wypadku wystarczy jedynie oddalić się na sekundę i włożyć gotowe ślimaczki do rozgrzanego piekarnika. I wracam do gości :)



Potrzebujesz:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
20 dag żółtego sera
10 dag szynki (u mnie wędlina z indyka)
płaska łyżeczka granulowanego czosnku
6 łyżek pikantnego ketchupu

Przygotowanie:
Ciasto rozwinąć i przekroić wzdłuż na dwie części.
Obie posmarować ketchupem i posypać czosnkiem
Ser ścieramy i połową posypujemy ciasto.
Wędlinę kroimy w paseczki i układamy na serze. Posypujemy resztą sera.
Zwijamy dwie długie roladki.
Kroimy w plastry 1 cm grubości (jeśli mamy czas to możemy wstawić roladki do zamrażarki na 30 minut - będą się dużo lepiej kroiły. Tylko o nich nie zapomnijcie :)
Układamy płasko na papierze do pieczenia. Nie przejmujemy się, gdy będą wyglądały na spłaszczone i mało eleganckie - gdy ciasto urośnie będzie lepiej.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Podawać na ciepło

Wyjdzie nam koło 40 takich kąsków "na raz". Smaczne, soczyste i aromatyczne. Czosnek nie dominuje i nie powinien przeszkadzać. Oczywiście można zrezygnować i dodać np trochę bazylii lub oregano.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...