Potrzebujesz:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
20 dag żółtego sera
10 dag szynki (u mnie wędlina z indyka)
płaska łyżeczka granulowanego czosnku
6 łyżek pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
Ciasto rozwinąć i przekroić wzdłuż na dwie części.
Obie posmarować ketchupem i posypać czosnkiem
Ser ścieramy i połową posypujemy ciasto.
Wędlinę kroimy w paseczki i układamy na serze. Posypujemy resztą sera.
Zwijamy dwie długie roladki.
Kroimy w plastry 1 cm grubości (jeśli mamy czas to możemy wstawić roladki do zamrażarki na 30 minut - będą się dużo lepiej kroiły. Tylko o nich nie zapomnijcie :)
Układamy płasko na papierze do pieczenia. Nie przejmujemy się, gdy będą wyglądały na spłaszczone i mało eleganckie - gdy ciasto urośnie będzie lepiej.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Podawać na ciepło
Wyjdzie nam koło 40 takich kąsków "na raz". Smaczne, soczyste i aromatyczne. Czosnek nie dominuje i nie powinien przeszkadzać. Oczywiście można zrezygnować i dodać np trochę bazylii lub oregano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)