wtorek, 6 sierpnia 2013

Hamburgery domowe

Oczywiście "prawdziwe" hamburgery robi się z wołowiny. A ja nie znoszę w gotowaniu słowa "prawdziwe".
Ma być takie, by mi smakowało.

Szykowanie zaczęło się w zasadzie już wczoraj... jeśli decydujemy się na domowe bułki raczej należy sobie to właśnie w ten sposób rozplanować. Wczoraj prościutkie pizzerinki, dziś hamburgery. W moim odczuciu najlepsze hamburgery pod słońcem.

W wersji mini (jak na zdjęciu) znakomite na imprezę, ale też jako danie obiadowe.



Potrzebujesz:
15 szt bułeczek angielskich
0,5kg mięsa mielonego przygotowanego wedle tego przepisu
1 porcję sosu do hamburgerów

+ do przełożenia
pomidory 15 plasterków
15 plasterków sera żółtego salami
kilka liści sałaty lodowej


Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotuj bułeczki.
Sos najlepiej przygotować rano w dniu serwowania hamburgerów
Mięso formujemy mokrymi dłońmi w niewielkie medaliony. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zbrązowienia (ok 3 minuty na stronę)
W tym czasie tostujemy przekrojone bułki na drugiej, suchej patelni.
Na talerzyku układamy dolne cześci bułek. Każdą smarujemy łyżeczką sosu. Na to trochę drobno pokrojonej sałaty i gorący kotlet. Dokładamy po plasterku sera i pomidora, całość zamykamy wierzchnią warstwą bułeczki.

Można podać na gorąco i na zimno.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...