Bardzo lubimy pizzę w każdym wydaniu. Dziś carbonara dla miłośników delikatnych, śmietanowych sosów.
Potrzebujesz:
ciasto do pizzy
2 większe plastry boczku
3-4 pieczarki
100 g śmietany
100 g żółtego sera
kawałek mozzarelli
sól, pieprz
1 cebula
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ja rozgrzewam razem z kamieniem do pieczenia pizzy. Jeśli nie masz kamienia ułóż pizzę tuż nad dolnym poziomem piekarnika
Cebulkę kroimy w półplasterki i dusimy na patelni do miękkości.
Na desce obsypanej mąką formujemy ciasto do pizzy. Brzegi posypujemy żółtym serem i zawijamy do środka. Na środek wykładamy sos przygotowany z sera i śmietany i doprawiony solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w małe kawałki boczek, pieczarki pokrojone w półplasterki i podduszoną do miękkości cebulkę.
Na wierzch układamy małe kawałeczki mozzarelli.
Gdy piekanik się nagrzeje wyjmujemy z niego blachę lub kamień i ostrożnie zsuwamy na nią pizzę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
Jadłam wczoraj taką pizzę, ale kupną - bardzo smaczne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuń