poniedziałek, 12 maja 2014

Botwinka, czyli zdrowe jest pyszne!

Nie wiem jak u Was ale u mnie wiosna trwa zarówno za oknem, jak i w garnkach!
Młoda kapusta króluje na stole. Tak za nią tęskniłam, że mogę jeść w kółko aż znów zniknie.
Dziś dla odmiany botwinka - u mnie słodko - pieprzna z subtelnym dodatkiem śmietany i soku z cytryny. Bomba!

A dla zainteresowanych tematyką zdrowotną: botwinka odkwasza i odtruwa organizm, koi nerwy, pobudza apetyt, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Zawiera między innymi witaminy A, C, wapń i żelazo.



Potrzebujesz:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 włoszczyznę
  • 1 buraka
  • sok z połówki cytryny
  • 100 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
  1. Z włoszczyzny odłożyć największą pietruszkę i 2 marchewki. Resztę obrać, umieścić w garnku i zalać 2 litrami wody. Dodać listek i ziele, zagotować. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa, listek i ziele.
  2. Odłożoną wcześniej pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do wywaru razem z obranymi i startymi buraczkami ( Tymi z botwinki i 1 dużym). Gotować 10 minut.
  3. Dodać drobno posiekane liście i łodygi botwinki. Gotować do miękkości około 15-20 minut.
  4. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać trochę zupy, dokładnie rozmieszać i przelać do garnka).
  5. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.
Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...