Wygląda na pracochłonne ale takie nie jest. Oczywiście kolejne warstwy muszą mieć chwilę czasu na stężenie więc przygotowanie ciasta trwa dobrych kilka godzin. Mimo to zdecydowanie warto ciasto zrobić i oczarować gości. Oczywiście nie unikniecie pytań o pionową galaretkę - przy moim stole nikt nie zgadł jak to zrobiłam. Chociaż jak już sie pozna sposób wydaje się on taki oczywisty :)
Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 3 opakowania galaretki truskawkowej Winiary
- 4 opakowania galaretki jagodowej Winiary
- Truskawki: 0,4 kg na mus (te mogą być mrożone) +około 200 g na wierzch (koniecznie świeże lub inna dekoracja)
- 300 g jagód
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- okrągłe biszkopty: u mnie 11 sztuk
- Do dekoracji płatki migdałowe i listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Mus truskawkowy:
- 400 g truskawek umieszczamy w garnku i miksujemy (mrożone najpierw chwile podgrzać z dodatkiem odrobiny wody.
- Zmiksowane truskawki zagotować cały czas mieszając. Wsypać galaretkę truskawkową i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz i przestudzić.
- (Foto1) Szeroki kubek lub inny pojemnik w kształcie walca wyłożyć woreczkiem foliowym. Gdy mus przestygnie wlać do woreczka. Dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia.
Pionowe galaretki:
Potrzebne będzie niewielkie naczynie o podstawie prostokątu i pionowych ściankach. U mnie szklana miska o bokach 17x17 cm. Można użyć np keksówki lub czegokolwiek. Ważne, by ścianki były pionowe a nie ukośne. Zamiast odstawiać do lodówki proponuję skorzystać z zamrażarki dla oszczędności czasu.
- 1 galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.
- Na dno naczynia wylewamy kilka łyżek galaretki (tyle, by przykryło całe dno. U mnie koło 4 łyżek). Odstawiamy do steżenia.
- Kolejna warstwa to 1 łyżka sera zmieszana z 3 łyżkami galaretki. Po stężeniu wylewamy kolejną warstwę samej galaretki itd.
- Gdy w ten sposób wyczerpiemy 1 galaretkę jagodową to tak samo szykujemy jeszcze truskawkową i kolejną jagodową. (foto4)
- Gdy całość stężeje ostrym nożem kroimy galaretkę w kostkę (foto5)
Warstwa kakaowa:
- 1 szklankę mleka zagotowujemy. Wlewamy do miseczki z żelatyną i dokładnie rozrabiamy.
- Ser pozostały po robieniu warstwy pionowej dzielimy na 3 części. Do jednej z nich powoli wlewamy mleko z żelatyną cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy kakao i cukier. Mieszamy do połączenia.
Składanie ciasta: (tortownica 26 cm)
- Na środek tortownicy wykładamy stężały mus truskawkowy. Sam przyjmie kształt piramidy.
- Na około musu układamy biszkopty (foto2)
- Wylewamy masę kakaową (foto3). Odstawiamy do stężenia.
- Drugą część sera mieszamy z galaretką jagodową rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku.
- Na stężałej warstwie kakaowej układamy pokrojone w kostkę galaretki (foto6). Wszystkie powinny być ułożone w ten sam sposób najlepiej przylegając ściśle do obręczy tortownicy.
- Wylewamy na galaretki warstwę jagodową przygotowaną w punkcie 4. Odstawiamy do stężenia.
- Ostatnią porcję sera mieszamy z rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku galaretką truskawkową. Wylewamy na warstwę jagodową i odstawiamy do stężenia.
Polewa jagodowa:
- Jagody miksujemy w garnku. Zagotowujemy i wsypujemy galaretkę jagodową. Po przestudzeniu wylewamy na ciasto. Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
cudoooooooooo! też taki zrobię ;)
OdpowiedzUsuńpiekny ale pewnie musialas sie napracowac! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - rewelacyjnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń