niedziela, 25 maja 2014

Zaskakujący tort owocowy

Kolejny mój pomysł na nietuzinkowe ciasto. Lekkie, owocowe, nie za słodkie. W sam raz na upały. Świetnie sie sprawdzi jako tort. Najlepszy dowód na to, że zwykły sernik na zimno z owocami można przygotować w nowy, zaskakujący sposób.

Wygląda na pracochłonne ale takie nie jest. Oczywiście kolejne warstwy muszą mieć chwilę czasu na stężenie więc przygotowanie ciasta trwa dobrych kilka godzin. Mimo to zdecydowanie warto ciasto zrobić i oczarować gości. Oczywiście nie unikniecie pytań o pionową galaretkę - przy moim stole nikt nie zgadł jak to zrobiłam. Chociaż jak już sie pozna sposób wydaje się on taki oczywisty :)



Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej Winiary
  • 4 opakowania galaretki jagodowej Winiary
  • Truskawki: 0,4 kg na mus (te mogą być mrożone) +około 200 g na wierzch (koniecznie świeże lub inna dekoracja)
  • 300 g jagód
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • okrągłe biszkopty: u mnie 11 sztuk
  • Do dekoracji płatki migdałowe i listki świeżej mięty

Przygotowanie:

Mus truskawkowy:

  1. 400 g truskawek umieszczamy w garnku i miksujemy (mrożone najpierw chwile podgrzać z dodatkiem odrobiny wody. 
  2. Zmiksowane truskawki zagotować cały czas mieszając. Wsypać galaretkę truskawkową i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz i przestudzić.
  3. (Foto1) Szeroki kubek lub inny pojemnik w kształcie walca wyłożyć woreczkiem foliowym. Gdy mus przestygnie wlać do woreczka. Dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia.

Pionowe galaretki:
Potrzebne będzie niewielkie naczynie o podstawie prostokątu i pionowych ściankach. U mnie szklana miska o bokach 17x17 cm. Można użyć np keksówki lub czegokolwiek. Ważne, by ścianki były pionowe a nie ukośne. Zamiast odstawiać do lodówki proponuję skorzystać z zamrażarki dla oszczędności czasu.
  1. 1 galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. 
  2. Na dno naczynia wylewamy kilka łyżek galaretki (tyle, by przykryło całe dno. U mnie koło 4 łyżek). Odstawiamy do steżenia.
  3. Kolejna warstwa to 1 łyżka sera zmieszana z 3 łyżkami galaretki. Po stężeniu wylewamy kolejną warstwę samej galaretki itd.
  4. Gdy w ten sposób wyczerpiemy 1 galaretkę jagodową to tak samo szykujemy jeszcze truskawkową i kolejną jagodową. (foto4)
  5. Gdy całość stężeje ostrym nożem kroimy galaretkę w kostkę (foto5)
Warstwa kakaowa:
  1. 1 szklankę mleka zagotowujemy. Wlewamy do miseczki z żelatyną i dokładnie rozrabiamy. 
  2. Ser pozostały po robieniu warstwy pionowej dzielimy na 3 części. Do jednej z nich powoli wlewamy mleko z żelatyną cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy kakao i cukier. Mieszamy do połączenia.
Składanie ciasta: (tortownica 26 cm)
  1. Na środek tortownicy wykładamy stężały mus truskawkowy. Sam przyjmie kształt piramidy.
  2. Na około musu układamy biszkopty (foto2)
  3. Wylewamy masę kakaową (foto3). Odstawiamy do stężenia.
  4. Drugą część sera mieszamy z galaretką jagodową rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku.
  5. Na stężałej warstwie kakaowej układamy pokrojone w kostkę galaretki (foto6). Wszystkie powinny być ułożone w ten sam sposób najlepiej przylegając ściśle do obręczy tortownicy.
  6. Wylewamy na galaretki warstwę jagodową przygotowaną w punkcie 4. Odstawiamy do stężenia.
  7. Ostatnią porcję sera mieszamy z rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku galaretką truskawkową. Wylewamy na warstwę jagodową i odstawiamy do stężenia.
Polewa jagodowa:
  1. Jagody miksujemy w garnku. Zagotowujemy i wsypujemy galaretkę jagodową. Po przestudzeniu wylewamy na ciasto. Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!











Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...