piątek, 18 lipca 2014

Karkówka z grilla

Pyszna, aromatyczna marynata do karkówki na grilla i nie tylko. Kilka sztuk dosmażałam na patelni bo deszcz nas wypędził i też wyszły znakomite. Mięso powinno się marynować minimum 24h. Inspiracja tutaj, dokonałam zmian pod własny gust.


Składniki:

około 1,2 kg karkówki

na marynatę:
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do karkówki
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:

cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować.Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Mięso pokroić na kotlety grubości około 1 cm i lekko rozbić. Ułożyć w pojemniku, zalać marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum dobę.

Smażyć na grillu po kilka minut z jednej strony. Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...