wtorek, 4 listopada 2014

Lava Cake - spełnienie marzeń każdego miłośnika czekolady

Ciastko w którym się zakochaliśmy :) Urzekło nas całokształtem - wyglądem, smakiem, aromatem, konsystencją - jest to deser idealny :) 

Z zewnątrz chrupiące ciasto czekoladowe a w środku płynne, jeszcze lekko ciepłe czekoladowe niebo :) Każdy miłośnik czekolady powinien tego spróbować!

Lava cake
Składniki (na 2 ciastka):
  • 50 g gorzkiej czekolady + 2 małe kostki
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżeczki kakao
  • masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
  1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. przestudzić.
  2. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni
  3. Jajka i żółtko zmiksowac z cukrem pudrem aż jajka się spienią.
  4. Do jajek dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodac przesianą mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką.
  5. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać.
  6. Kokliki wysmarować masłem i posypać kakao - najlepiej przez sitko. kakao powinno pokrywac całą foremkę. 
  7. Napełnić foremki ciastem. Do środka włożyć po kostce czekolady i wcisnąć lekko by schowała się w cieście.
  8. Piec około 15 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika - musimy go wyczuć sami. Celem jest osiągnięcie chrupiącej skorupki ciasta i zachowanie jeszcze płynnego środka. Najlepiej jest sprawdzać czy wytworzyła się już skorupka przez "popukanie" w nią :) 

Miałam lekkie obawy czy wyjdzie mi to ciastko ale jak widac za pierwszym razem wyszło, a efekt powalający! :)
Smacznego!

Ciasto czekoladowe

Lava Cake

Płynna czekolada



5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...