poniedziałek, 10 listopada 2014

Wiatraczki z serkiem pesto

Świetna propozycja na imprezową przekąskę - elegancka, wyrazista i bardzo smaczna ;) Ziemniaczki powinny być lekko chrupiące

Wiatraczki można podać na niedużym listku sałaty

Wiatraczki z serkiem pesto i rukola

Składniki

  • 3 nieduże, podłużne ziemniaki 
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina o smaku pesto i rukola
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki oleju
  • pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • do przybrania listki świeżej rukoli i pomidorki cherry
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuz na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać olejem, dodać papryki i sól, dokładnie wymieszać.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrać do 200 stopni
  3. Na papierze układać kawałki ziemniaków w wiatraczki - środki wiatraków powinny na siebie zachodzić.
  4. Piec do zbrązowienia - u mnie to było około 15 minut ale zależy to od grubości ziemniaka i radzę obserwować kolor - gdy zbrązowieją sa gotowe
  5. Na przestudzone wiatraczki nakładamy łyżeczkę serka i rozsmarowujemy na środku. Na to zwinięta w rulon szynka parmeńska, do środka połówka pomidorka cherry. Dekorujemy pojedynczym listkiem rukoli.
Smacznego!!
Imprezowa przekąska  -wiatraczki

Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...