piątek, 4 grudnia 2015

Zakwas z buraków na barszcz (warto zrobić prawdziwy)

Barszcz prawdziwy czy z kartonu?

Faktycznie te kartonowe są robione coraz lepiej i smaczniej do tego stopnia, że można oszukać nimi nawet babcię. Tylko po co?

Mamy i tak dość chemii w produktach różnego rodzaju, a na codzień faszerujemy się tablicą mendelejewa. Tym bardziej warto w ten szczególny dzień sięgnąć po przepyszny, zdrowy barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie.

Zakwas szykujemy 8 dni przed Wigilią - ja barszcz gotuję 23 grudnia, zakwas nastawiam 16 grudnia.
Ponieważ przygotowanie zupy trwa 8 dni zdążycie jeszcze zrobić trochę na próbę i przekonać się jak pyszny jest prawdziwy barszcz i że warto jest poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie.

Zakwas buraczany

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 1 kopiasta łyżka soli morskiej
Przygotowanie:
Wodę zagotować z solą i ostudzić.
Buraczki dokładnie wyszorować i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze cząstki i wrzucić do słoja przekładając co jakiś czas obranym i przekrojonym wzdłuż na pół ząbkiem czosnku.
Zalać ostudzoną wodą z solą w ten sposób by woda przykryła buraki (nie mogą wystawać ponad powierzchnię)
Słoik zamykamy ale nie zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (mój zazwyczaj stoi na szafce przy kuchence)
Po 3 dniach zbieramy łyżką pianę która się wytworzy.
Siódmego dnia zakwas jest gotowy i należy go odlać i umieścić w lodówce w zamkniętym słoiku.
Buraki będą potrzebne do ugotowania barszczu więc nie wyrzucamy ich.

Przepis na barszcz wkrótce

Zakwas z buraków można też pić,  ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest przepyszny. Będzie smakował tym, którzy lubią smak buraków i barszczu.


4 komentarze:

  1. Witam mam pytanie u mnie w domu zawsze robię barszcz wigilijny w 10 litrowym baniaku ile słoików w takim raze powinnam zrobić .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że zakwas należałoby zrobić z 3 kg buraków. 3 takie słoje powinny wystarczyć

      Usuń
  2. Dziękuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...