Faktycznie te kartonowe są robione coraz lepiej i smaczniej do tego stopnia, że można oszukać nimi nawet babcię. Tylko po co?
Mamy i tak dość chemii w produktach różnego rodzaju, a na codzień faszerujemy się tablicą mendelejewa. Tym bardziej warto w ten szczególny dzień sięgnąć po przepyszny, zdrowy barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie.
Zakwas szykujemy 8 dni przed Wigilią - ja barszcz gotuję 23 grudnia, zakwas nastawiam 16 grudnia.
Ponieważ przygotowanie zupy trwa 8 dni zdążycie jeszcze zrobić trochę na próbę i przekonać się jak pyszny jest prawdziwy barszcz i że warto jest poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie.
Zakwas buraczany |
Składniki:
- 1 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 litra wody
- 1 kopiasta łyżka soli morskiej
Przygotowanie:
Wodę zagotować z solą i ostudzić.
Buraczki dokładnie wyszorować i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze cząstki i wrzucić do słoja przekładając co jakiś czas obranym i przekrojonym wzdłuż na pół ząbkiem czosnku.
Zalać ostudzoną wodą z solą w ten sposób by woda przykryła buraki (nie mogą wystawać ponad powierzchnię)
Słoik zamykamy ale nie zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (mój zazwyczaj stoi na szafce przy kuchence)
Po 3 dniach zbieramy łyżką pianę która się wytworzy.
Siódmego dnia zakwas jest gotowy i należy go odlać i umieścić w lodówce w zamkniętym słoiku.
Buraki będą potrzebne do ugotowania barszczu więc nie wyrzucamy ich.
Przepis na barszcz wkrótce
Zakwas z buraków można też pić, ma wiele właściwości prozdrowotnych i jest przepyszny. Będzie smakował tym, którzy lubią smak buraków i barszczu.
uwielbiam
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie u mnie w domu zawsze robię barszcz wigilijny w 10 litrowym baniaku ile słoików w takim raze powinnam zrobić .
OdpowiedzUsuńMyślę że zakwas należałoby zrobić z 3 kg buraków. 3 takie słoje powinny wystarczyć
UsuńDziękuje za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuń