Lubię tak ugotować coś pysznego od razu na 2-3 dni. Spora oszczędność czasu! Czasem też zamrażam porcję na 2 osoby i mam szybki obiad.
Dzisiejsze leczo z cukinią jest dość ostre, ale oczywiście doprawiamy wedle własnego uznania.
Potrzebujesz:
0,5kg kiełbasy
po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
1 cukinię
puszkę pomidorów bez skóry
2 cebule
0,5kg pieczarek
oliwa z oliwek
pieprz, chilli, majeranek
Przygotowanie:
Cebule i papryki kroimy w kostkę. Cukinię obieramy i kroimy w cienkie półplastry, a jeśli duża to jeszcze na pół. Pieczarki obieramy i kroimy w półplastry, tak samo kiełbasę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i ustawiamy najmocniejszy ogień. Gdy bardzo mocno się nagrzeje wrzucamy połowę pieczarek i szybko obsmażamy na złoto. Przekładamy do miseczki i to samo robimy z drugą połową (jeśli zrobimy razem będzie ich za dużo, puszczą wodę i tyle będzie z naszego smażenia!).
Na tej samej patelni smażymy kiełbasę.
W dużym garnku rozgrzewamy trochę oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy papryki, pomidory i szklankę wody. Doprawiamy pieprzem, chilli i majerankiem. Dusimy na wolnym ogniu 10 minut.
Po tym czasie dodajemy kiełbasę, cukinię i pieczarki. Dusimy jeszcze 20 minut, aż cukinia zmięknie.
Gdy będzie miękka (ale nie rozpadająca się) możemy jeszcze doprawić do smaku
Smacznego!
Lubię takie leczo! Dla mnie z pajdą chleba! :)
OdpowiedzUsuń