czwartek, 5 września 2013

Torcik malinowy z mascarpone

Torcik bardzo łatwy w wykonaniu. Chyba nawet dziecku bym pozwoliła go zrobić samodzielnie, oczywiście nadzorując kwestię wrzątku i miksera. Ale by była duma, gdyby samo zrobiło taki deser, prawda? :)
Lekki, owocowy smak. Nie za słodki. Dla mnie w sam raz.





Potrzebujesz:
3 galaretki truskawkowe
1 galaretkę pomarańczową
250g malin
500g serka mascarpone
biszkopty okrągłe

Przygotowanie:
Serek podziel na dwie części.
Przygotuj szklankę wypełnioną do 3/4 wrzątkiem. Wsyp do niej galaretkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Gdy przestygnie wlewaj ją powoli do połowy serka, jedocześnie miksując.

Tortowcicę średnicy 20cm wyłóż biszkoptami. Zalej pierwszą masą i odstaw do stężenia do lodówki. Przygotuj pełną szklankę wrzątku, przelej ją do troszkę większej miseczki i wsyp jedną galaretkę truskawkową. Dokładnie wymieszaj.
Gdy stężeje warstwa pomarańczowa (kilkanaście minut). wyłóż na nią 1/3 owoców i zalej galaretką truskawkową. Znów odstaw do stężenia.
Kolejną galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. Ponownie zmiksuj z resztą serka i wylej na stężałą poprzednią warstwę. Gdy i ta stężeje udekoruj torcik pozostałymi owocami i zalej ostatnią galaretką rozpuszczoną w szklance wrzątku i chwilę przestudzoną. Rozlewaj ją łyżką po owocach, by ładnie się błyszczały jak reszta ciasta.

Dodałam również tag desery, bo uważam, że ten deser spokojnie można zrobić np w szklanych pucharkach.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie z wielką chęcią zjadłabym kawałeczek :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...