Dziś użyłam mięsa wołowego, ale takie same hamburgery robię również z mielonego filetu indyka - to dopiero zdrowe niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie, jeśli lubicie hamburgery, bo w tej wersji są tak na prawdę podobne normalnemu obiadowi z mięsem i warzywami. Sos można zastąpić ketchupem czy zrobić na bazie jogurtu.
Potrzebujesz: (na 4 hamburgery)
Mięso:
500 g mięsa mielonego (dziś użyłam wołowiny, którą powinno się dawać do hamburgerów, ale robię też z indyka i nam smakuje, a jest zdrowsze)
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 cebule
Sos:
1 średni korniszon pokrojony w drobniutką kosteczkę
1 łyżeczka drobniutko posiekanej cebulki (nie musisz naruszać nowej, weż odrobinę z cebuli, którą dasz do mięsa)
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
pół łyżeczki granulowanego czosnku
pół łyżeczki cukru
Do przełożenia ulubione dodatki, u mnie:
sałata, może być ozdobna, lodowa
ser żółty
pomidory
kiełki lucerny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Cebulę posiekaj w kostkę. Odłóż odrobinę do sosu a resztę dodaj do mięsa. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Mięso podziel na 4 równe części. Uformuj kulki i kolejno kładź je w naczyniu do pieczenia lub na blaszce.
Kulki rozpłaszcz na równo, powinny mieć średnicę około 2 cm szerszą niż bułka, bo nam się skurczą podczas pieczenia.
Koncentrat wymieszaj ze szklanką wody. Dodaj świeżo mielony pieprz i odrobinę suszonego oregano. Rozmieszaj i wylej po równo na każdy kawałek mięsa. Cały musi być pokryty sosem.
Wstaw do nagrzanego już piekarnika na 30 minut.
W tym czasie przygotuj sos do hamburgerów mieszając wszystkie jego składniki.
Naszykuj dodatki by były pod ręką, by nie robić tego jak mięso będzie stygło.
10 minut przed końcem pieczenia przekrój bułki i ułóż środkiem do dna patelni. Włącz minimalny ogień i zostaw na 10 minut.
Przełożenie:
Spód bułki
łyżka sosu
sałata
mięso
ser żółty
pomidor
kiełki
wierzch bułki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)