piątek, 21 marca 2014

Tuńczyk w sosie pomidorowym z makaronem i placuszkami szpinakowymi z ricottą

Jak mantrę będę powtarzała: kto jadł szpinak tylko w przedszkolu i szpitalu - ten wcale szpinaku nie jadł! Dobrze przyrządzony smakuje znakomicie, nawet dzieci proszą o dokładkę. O właściwościach szpinaku pisałam już dużo więc tylko przypomnę o profilaktyce przeciwnowotworowej.

Dziś szpinak w formie placuszków. Placki z makaronem? Czemu nie! Oczywiście te placuszki pełnią tu rolę sałatki a nie głównej treści posiłku, dlatego jak najbardziej pasują. Makaron Malma z tunczykiem w sosie pomidorowym - lekko pikantny idealnie się komponuje z delikatnym w środku i chrupiącym z zewnątrz placuszkiem szpinakowym.

Potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu - poradzi sobie początkujący kucharz. Wystarczy postępować krok po kroku. Obiad Was zachwyci :) Gorąco polecam, bo nam dzisiaj ogromnie smakowało.


Potrzebujesz:

Danie główne: (u mnie obiad na 2 dni dla 2 osób)
  • 1 opakowanie makaronu Malma Conchiglie  Rigate
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 2 puszki tunczyka w oleju roślinnym
  • 1 małą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
  • bazylia
Na placuszki szpinakowe: (dodatek do 1 obiadu dla 2 osób)
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie serka Ricotta
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Makaron:
  1. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Otwieramy puszki tunczyka i zlewamy z nich olej na patelnię. Włączamy palnik i podgrzewamy olej.
  4. Na gorący olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko smażymy do zezłocenia. Dodajemy tunczyka i smażymy 3 minuty co chwila mieszając. Wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu aż większość soku odparuje
  5. Dodajemy odcedzony makaron.Dokładnie mieszamy i gotowe!
Placuszki szpinakowe:
  1. Rozmrażamy szpinak. Odcedzamy.
  2. Mocno rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy na nią szpinak i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażymy do odparowania wody (koło 5 minut często mieszając). Wyłączamy palnik i studzimy szpinak.
  3. Serek mieszamy z sokiem z limonki. Dodajemy jajko, mąkę i szpinak. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy. 
  4. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. łyżką nakładamy małe placuszki (maksimum 1 niezbyt kopiasta łyżka masy szpinakowej - inaczej trudno będzie przekręcać.)
  5. Smażymy placuszki około 1,5 minuty z każdej strony. Szybko zaczynają się rumienić.Gotowe!

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...