poniedziałek, 27 października 2014

Eleganckie muffiny z dżemem na śniadanie

Którz nigdy nie jadł na śniadanie chałki z dżemem :) Dziś propozycja na urozmaicenie tego prostego pomysłu - kilkoma łatwymi krokami możemy chałkę z dżemem zmienić w coś niemal wykwintnego, a przy tym przepysznego. Takie śniadanie zjedliśmy w niedzielny poranek - a kto by nie chciał? :)

Chałka z dżemem w wykwintnej wersji

Składniki (śniadanie dla 2 osób)

  • 1 chałka
  • 3 łyżki dżemu Łowicz (u mnie owoce leśne)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (można też użyć mlecznej)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka masła
  • do przybrania: listki mięty, maliny, płatki migdałowe
Przygotowanie:
  1. Z chałki odciąć końcówki tak, by pozostał nam duży kawałek chałki o mniej więcej równym pokroju. 
  2. Pozostałą chałkę dzielimy na pół. Z obu części szklanką wycinamy walec,
  3. Na małej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy walce z chałki płaską stroną do dołu i obsmażamy na rumiano. Potem rumienimy brzegi w ten sam sposób. Odstawiamy do ostudzenia.
  4. Te stronę walca, która nie była smażona nacinamy by w środku walca powstała dziura. Wyrównujemy palcami i napełniamy dżemem. Z pozostałości chałki wykrawamy uzupelnienie, by zakorkować dziurkę. 
  5. Czekoladę razem z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej wierzch obu walców.
  6. Można podać, gdy czekolada jest jeszcze bardzo ciepła lub gdy przestygnie.

Smacznego!





Dżem dobry, pobudka

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...