Ciasto pracochłonne i wymagające, ale zdecydowanie warto zrobić je chociaż raz.
Nie jest za słodkie, mieszają się dwa główne smaki - kwaskowe wiśnie i słodkie cappuccino.
Do naponczowania ciasta użyłam własnej roboty likieru czekoladowego
inspiracja
Potrzebujesz:
Spód
20 dag miękkiego masła
15 dag cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
300g mąki pszennej
75g ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30g kakao
6 łyżek mleka
150 ml likieru czekoladowego
1 łyżeczka esencji migdałowej
Masa wiśniowa:
75dag wiśni ( u mnie świeże)
500 ml soku wiśniowego (u mnie napój wiśniowy tarczyn z zagęszczonego soku)
3 łyżki cukru
50 g mąki ziemniaczanej rozrobionej w 0,5szkl zimnej wody
+ w oryginalnym przepisie jest jeszcze cynamon i skórka cytrynowa, ale mnie one tu nie pasowały i od razu z nich zrezygnowałam
Na masę cappuccino:
600 ml śmietany kremówki
60 dag serka waniliowego homogenizowanego
15 dag cukru
100 g kawy cappuccino czekoladowe (w oryginalnym przepisie 165g - dla mnie za dużo)
3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 1/4 szkl gorącej wody
kakao do posypania
Przygotowanie:
Spód: można przygotować dzień wcześniej.
Składniki warto sobie przygotować w osobnych miseczkach, by było wszystko pod ręką gdy zaczniemy ucieranie (ale bałagan!).
Masło ucieramy na puch. Cały czas ucierając dodajemy składniki stopniowo w takiej kolejności: zmieszane cukry, szczypta soli, pojedynczo żółtka jaj, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Uff...
Blachę 28x40 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Tu Was czeka troszkę nieprzyjemności, bo ciasto będzie się kleiło do łyzki, rąk, wszystkiego, stawiając zdecydowany opór. Ale da się zrobić!
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Gdy już będziemy się brać za szykowanie masy wiśniowej wierzch ciasta należy lekko ściąć i nasączyć całość likierem czekoladowym zmieszanym z esencją wiśniową.
Masa wiśniowa:
Wiśnie myjemy i drylujemy. W większym garnku zagotowujemy sok wiśniowy i gotujemy około 5 minut. W tym czasie warto dokładnie rozmieszać mąkę z zimną wodą. Potem wlewamy ją do wody od razu zrobi nam się masa taka niby żelowa, niby kisielowa. Dodajemy wiśnie i dokładnie mieszamy 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i po przestudzeniu masę wykładamy na ciasto.
Masa cappuccino:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej obie kawy. Dokładnie mieszamy.
W dużej misce miksujemy serek z cukrami i powoli wlewamy do niego płynną, ciepłą żelatynę stale miksując. Dodajemy ubitą z kawą śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy. Dla dekoracji ciasto posypujemy kakao.
Wkładamy do lodówki, aż wszystko nam ładnie stężeje.
Smacznego!
własnie podjełam probe zrobienia ciasta ale doczytałam sie ,że trzeba dodac mleko ale w składnikach nie ma mleka, wiec nie wiem ile?
OdpowiedzUsuń6 łyżek. przepraszam za niedociągnięcie, już poprawione w przepisie.
UsuńDziękuję za czujność i udanego ciasta życzę :)