poniedziałek, 13 lipca 2015

Bardzo puszysty sernik czekoladowy na 2 urodziny bloga

To już dwa lata, odkąd prowadzę bloga kulinarnego. Zmieniło się w tym czasie sporo, a ja nawet przez chwilę nie żałowałam czasu poświęconego na to zajęcie. Wcześniej gotowanie było moim hobby i wyłącznie w nim się doskonaliłam - albo tak mi się wydawało, bo teraz to doskonalenie przybrało nieco inne formy. Bardzo rzadko jadamy tę samą potrawę dwa razy - ja w kółko szukam i kombinuję, wymyślam nowe potrawy, latam po moich ulubionych blogach i stronach w poszukiwaniu inspiracji, próbuję nowych, nieznanych mi zupełnie składników i potraw.
Doskonalenie się w sztuce gotowania to jednak tylko jedna zaleta prowadzenia bloga. Drugą jest nowa pasja, mianowicie fotografia. Dla ciekawych podaję link do pierwszego przepisu na tym blogu: klik
Myślę że różnica w jakości zdjęć sprzed 2 lat a tych z dzisiaj jest spora, a ja nie powiedziałam jeszcze w tym temacie ostatniego słowa i nie przestałam się uczyć. Dajcie znać jeśli chcecie żebym napisała o tym, jak się uczyłam fotografii od zera do obecnego poziomu, bo noszę się z zamiarem napisania takiego tekstu ale nie wiem, czy jest zapotrzebowanie :)

Tym czasem na drugie urodziny bloga postanowiłam udoskonalić i tak już świetny przepis, który został przez Was najbardziej doceniony na tym blogu i miał najwięcej wyświetleń spośród ciast - Bardzo puszysty sernik doczekał się wersji z czekoladą i malinami :) Wyszedł przepyszny, polecam każdemu, nie tylko fanom serników :)

Puszysty sernik czekoladowy z malinami
Składniki:

Na spód:

  • 50g masła
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 płaska łyżka śmietany 36%
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
Na sernik:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g czekolady
  • kilkanaście dużych malin
  • 200 g śmietany 36 % (z tej ilości odjęłam łyżkę do ciasta kruchego)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. Składniki ciasta kruchego zagniatamy przez kilka minut aż uzyskamy jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  3. Twaróg mielimy. Wsypujemy do niego cukier i cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Łączymy twaróg z czekoladą.
  4. Dodajemy żółtka i mieszamy, następnie proszek budyniowy, a gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Teraz mieszamy już delikatnie łopatką do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą śmietankę.
  5. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno ciastem kruchym i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową. Co kilka centymetrów w ciasto wkładamy malinę i dociskamy, by tylko lekko wystawała z wierzchu.
  6. Pieczemy w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika około godziny, ąż ciasto zbrązowieje i przestanie być galaretowate.
Uwaga; z ilością malin nie należy przesadzać, bo jeśli puszczą za dużo soku ciasto może nie stężeć. Kilkanaście wystarczy.

Smacznego!






3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...